0(322) 327 27 27 / 11439

Nöronavigasyon Sistemi eşliğinde yapılan beyin ameliyatı

Son yıllarda araçlarımızda ve telefonlarımızda kullanmaya başladığımız “navigasyon” sistemleri belirlediğimiz bir hedefe en kısa şekilde, yanlış yollara sapmadan ulaşmamızı sağlayan teknoloji ürünleridir. “Nöronavigasyon Sistemi” ise beyinde hedeflediğimiz bir bölgeye hata payını en aza indirecek şekilde ulaşmamızı sağlayan ve son yıllarda kullanıma giren yüksek teknolojili, ameliyatlara yardımcı bir sistemdir.

 

Beyin ameliyatlarında en kritik noktalardan birisi normal beyin dokusuna zarar vermeden en güvenli ve kısa yoldan beyin lezyonunu olabildiğince tama yakın çıkarabilmektir. Beynin derininde yerleşmiş tümör ve damar yumağı gibi lezyonların ameliyatında bu durum daha da önem kazanır. Ayrıca beyin tümörlerinin bazıları (özellikle düşük dereceli tümörler) normal beyin dokusuna çok benzerler ve tümörlü alan ile normal alanı ameliyat mikroskobu altında dahi ayırt etmek zordur. Derin yerleşimli kavernom gibi vakalarda asıl olay damar yumağını beyne zarar vermeden en kısa ve güvenli yoldan bulmaktır. Bu tip durumlarda nöronavigasyon ameliyat güvenliğini ve konforunu arttıran cerrahiye yardımcı bir yöntemdir. kendi başına bir ameliyat tekniği değil, ameliyata yardımcıdır.

nöronavigasyon

Nöronavigasyon kullanımı sırasında hastaya ek bir tetkik veya girişim yapılmaz. Ameliyat öncesi hastanın var olan beyin tomografisi ve MR görüntüleri sistemin bilgisayarına yüklenir. Bu görüntüler 3 boyutlu hale getirilir. Böylece bir bakıma o hastanın beyin haritası oluşturulmuş olur. Ardından ameliyat masasında hastanın başına yakın yerleşimli bir aparat ve lazer okuyucular aracılığıyla hastanın kafa ve yüzündeki anatomik noktalar (burun, göz çevresi, kulak gibi) nirengi noktaları cihaza tanıtılır. Bu işlemlerden sonra cerrahın elin tuttuğu özel bir alet ile beyinin hangi noktasında olunduğu,lezyonun tam yeri, önemli alanlara uzaklık ve tümörün çıkarılma miktarı bir ekran aracılığıyla takip edilebilir hale gelir. Aynı sistem beynin derin yerleşimli tümörlerinden biyopsi alınmasına da olanak sağlar.

Nöronavigasyon operasyonun hata payını azaltır ve güvenliğini arttırır. Daha küçük bir cilt kesisinden, daha küçük bir kemik penceresinden ameliyatı mümkün kılar. Ancak her zaman çok küçük de olsa hata payı vardır. Her insanın beyin dokusu ve fonksiyonel haritası birbirinin aynısı değildir. Kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ayrıca ameliyat anında tümör çıkarıldıkça koordinatlarda minimal de olsa değişme olur. Bu durumda cerrahın ameliyat mikroskobu altında çalışması ve tecrübesi ön plana çıkar.

Merkezimizde  gerekli olduğunu düşündüğümüz vakalarda, kritik alanlarda ve derin yerleşimli tümörlerde ve kavernomlarda nöronavigasyon sistemini başarı ile kullanmaktayız.

 

Örnek Vaka: Nöronavigasyon ile beyin tümörü ameliyatı

nöronavigasyon beyin tümörü

nöronavigasyon ile beyin ameliyatı

Nöronavigasyonla yaptığımız bir ameliyata örnek. 7 yaşında çocuk sara nöbeti geçirme ve konuşmada yavaşlama şikayetleri ile başvurdu. Beyin Mr incelemesinde beynin sol tarafında tümör görüldü. Söz konusu tümör MR'da dahi zor seçilmekteydi . Üstelik tümör konuşma ve sağ kol kuvvet merkezine çok yakın. Ameliyat anında da tümörü normal beyin dokusundan ayırmak çok zordu. Ancak Nöronavigasyon tekniği ile bu tümörün tam temizlenmesi mümkün oldu. Ameliyat sonrası hasta problemsiz seyretti.