0(322) 327 27 27 / 11439

Bel Fıtığı Neden Oluşur?

 

Yaygın ama yanlış olan bir bilgiyi burada açıklığa kavuşturmak gerekir. Ağır bir yükü kaldırmak veya ters bir hareket yapmanın tek başına bel fıtığına neden olduğuna inanılır. Oysa bunlar sadece bardağı taşıran son damladır. Bel yapısındaki zayıflık ve bele binen yükün fazla olması diye özetleyebileceğimiz kişiye ait faktörler problemin temelini oluşturmaktadır.

bel fıtığı nasıl oluşur

Bunu biraz açıklayalım;

Vertebral kolon= omurga+diskler+kaslar+eklemler+ligamanlar

Binanın kolonu= demir+ çimento+kum

Bina kolonu nasıl ki tüm binayı taşıyan ve ayakta tutan yapıysa, vertebral kolon da vücudumuzu taşıyan ve ayakta tutan yapıdır. Eğer bina kolonunda demir, çimento kum uygun oranda ve yeterli kalitede bir araya gelmezse kolonda çatlamalar, eğilmeler kaçınılmaz olacaktır. Ya da bu kolona binen yük olması gerekenden fazlaysa sonuç aynı olacaktır. Bunu vücudumuza uyarlayacak olursak; kas,eklem ve ligamanlarımız zayıfsa veya kilomuz fazlaysa, omurgaya ve diske binen yük daha fazla olacağından, bu yapılarda bozulma çatlama yani sonuç olarak fıtıklaşma kaçınılmaz olacaktır. Yani zemin hazır hale geldikten sonra bardağı taşıran son bir damla gerekmektedir ki bu, hafif bir cismi kaldırmak veya sadece yere eğilmek de olabilir.


Yukarıda örneklemeden de anlaşılacağı gibi bel fıtığı oluşumunda kişisel faktörler en önemli sebep olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişiye ait faktörlerin başında omur kemikleri arasında bulunan ve disk adı verilen kıkırdaklardaki dejenerasyon (bozulma) gelir. Bu bozulmada fazla kilo, hareketsizlik ve beli kuvvetlendirecek egzersizlerin yapılmaması gibi faktörler rol oynar. Elimizde olmayan bazı durumlarda bozulmaya zemin oluşturabilir. Bunlar; yaş ilerledikçe diskin elastikiyetinin kaybolması ve ailesel yatkınlıktır. Şeker hastalığı ve sigara kullanımı diske gelen kan akımının miktar ve kalitesini, dolayısıyla onun beslenmesini olumsuz yönde etkileyerek dejenerasyonu hızlandırırlar.